Werkwijze

Aanmelden

Aanmelden kan via ons aanmeldformulier. Ook kun je telefonisch contact leggen door te bellen naar 06-25204297 (spreek een bericht in als de voicemail aan staat) of je kunt een mail sturen naar: info@praktijkaviva.nl.
Kinderen tot 16 jaar kunnen worden aangemeld door hun ouders. Boven de 16 jaar is er geen toestemming van de ouders meer nodig en mogen zij zelf aanmelden.

Intakegesprek

De eerste afspraak is een intakegesprek. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Hierbij worden de klachten besproken en wordt de hulpvraag verhelderd. Bij kinderen onder de 12 jaar zijn gewoonlijk alleen de ouders aanwezig. Na het intakegesprek wordt dan een kennismaking met het kind gepland. Pubers en jongeren boven de 13 jaar worden gevraagd bij het intakegesprek aanwezig te zijn, samen met zijn of haar ouders. Indien gewenst kan het intakegesprek ook zonder ouders plaatsvinden. Met ouders wordt dan contact opgenomen over het vervolgtraject of er kan een apart intakegesprek plaatsvinden. Na de intakefase zal er middels een behandelplan een voorstel en advies worden gedaan voor behandeling en/of diagnostiek. Na de intakefase zal er ook een terugkoppeling worden gedaan aan de huisarts.

Modern,Smart,Phone,With,Blank,Screen,In,Hands,Of,Talented

Diagnostiek

Het kan zijn dat tijdens de intakefase duidelijk wordt dat een diagnostisch onderzoek gewenst is. Bijvoorbeeld wanneer er vermoedens zijn van een ontwikkelingsstoornis zoals ADHD of autisme. Ook als er vragen zijn over cognitieve capaciteiten (intelligentie) of andere factoren die de klachten veroorzaken of in stand houden, kan een reden zijn voor psychodiagnostisch onderzoek. Dit wordt dan uitgebreid teruggekoppeld aan ouders en het kind (afhankelijk van de leeftijd).

Behandeling

In de behandeling wordt goed afgestemd op de klachten en de hulpvraag van het kind of de jongere. Ook wordt er gekeken welke behandelvorm past bij de behoeften en mogelijkheden van het kind of de jongere (en zijn of haar omgeving). Sommige kinderen werken makkelijker spelenderwijs aan iets, anderen hebben veel profijt van het voeren van gesprekken. Het ene kind kan zich makkelijk uiten. De ander heeft hier juist veel hulp bij nodig. Elk kind en elke jongere is uniek! De behandeling zal op deze unieke situatie worden afgestemd.
Veel kinderen en jongeren voelen het als best een drempel om naar een psycholoog te gaan. Logisch. Je hebt geen idee waar je de eerste keer terecht komt, of de behandelaar wel aardig is en wat je er gaat doen. Sommige jongeren vragen zich ook af of de behandelaar wel kan helpen. En ze vinden het soms spannend om over hun problemen te vertellen. Dat is goed te begrijpen. Echter zien we dat de spanning en twijfels vaak na de eerste keer al weg of verminderd zijn doordat zij zich vaak begrepen en serieus genomen voelen.

Hieronder zijn een aantal van de gebruikte behandelmethodes te vinden:

  • Cognitieve gedragstherapie
  • EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
  • Mindfulness
  • ACT (Acceptance and Commitment Therapy)
  • Oplossingsgerichte therapie
  • Psycho-educatie
  • Ouderbegeleiding

Regelmatig worden ouders en leerkrachten betrokken bij de behandeling om af te stemmen over de behandeling en met als doel dat het kind en/of de jongere het geleerde kan doorvoeren in zijn dagelijks leven (thuis- en schoolsituatie). Daarnaast kan er, indien nodig en gewenst, worden samengewerkt met andere therapeuten zoals een logopedist, systeemtherapeut, psychiater, psychomotorisch therapeut of remedial teacher. 

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft over mogelijkheden voor onderzoek en/of behandeling.